Održavanje parketa i podova

Jedan od podova koji je poznat po zahtevnosti kada govorimo o održavanju je parket. U zavisnosti od starosti poda parket najčešće srećemo u nekom od klasičnih slogova koji se rade od daščica, ili novije u daskama, kada je reč o višeslojnom parketu koji se postavlja kao gotov, plivajući pod.

KAO I SVAKI DRVENI POD, parket je veoma osetljiv na vlagu i zato se odmah po instaliranju voskira, lakira ili premazuje zaštitnim uljem.
Njegova najslabija tačka i pre i posle postavljanja su spojevi daščica ili dasaka, na kojima pod prvo počinje da bubri i da se deformiše pod uticajem vlage, pa parket nikako ne smete čistiti krpom ili mopom natopljenim vodom. To naročito važi za takozvani prefiniširani parket, odnosno onaj na koji još uvek nije nanet zaštitni sloj.
Osnovno održavanje zasniva se u prvom redu na temeljnom i redovnom usisavanju četkom koja ne sme imati gruba vlakna, a zatim na uklanjanju preostale prašine i eventualnih fleka brisanjem dobro oceđenom krpom koju ste prethodno potopili u vrlo blag rastvor osnovnog sredstva za čišćenje parketa i vode. Pre nego što se bacite na posao obavezno proverite da li je lak kojim je parket premazan vodootporan, a u toku rada vodite računa da po površini za vama ne ostaju barice i stajaća voda.

Za održavanje parketa generalno nije preporučljiva upotreba univerzalnog tečnog deterdženta za podove čak i ako je srednje koncentrovan, jer će nakon brisanja i sušenja svuda po podu ostaviti ružne beličaste fleke kružnog oblika. Osnovno sredstvo za čišćenje istovremeno služi i za impregniranje, jer sadrži vosak koji po površini formira masan zaštitni film koji parket čini manje osetljivim na mrlje i vlagu.
Za svakodnevno održavanje vrlo su praktične i korisne specijalne vlažne maramice za parket kojima ga možete ovlaš obrisati ako nemate vremena za detaljnije čišćenje, i za nekoliko minuta dovesti u pristojno stanje. Ako vaš parket nije lakiran nego nauljen, onda će kad-tad početi da sivi jer se sa svakim brisanjem sa površine skida malo ulja. Vratićete mu prvobitni izgled ukoliko ga redovno premazujete uljem u propisanim vremenskim intervalima, temeljno kako bi ga drvo dobro upilo, a onaj jako pohaban od upotrebe bi valjalo prvo ishoblovati.

Uopšteno, koji god vid zaštite da je u pitanju (lak, vosak ili ulje), jednokratnim nanošenjem emulzije za vraćanje sjaja u nerazređenom obliku rešićete se matirane površine i učiniti da vaš parket u trenutku ponovo blistavo zasija.