Održavanje tepiha

Tepihe po mogućstvu nemojte postavljati na mestu izloženom suncu da ne bi izbledeli i gledajte da preko njih ne stoje masivni komadi nameštaja jer će tu gde su nogari ostati trajno ugaženi. Sa novih tepiha (pogotovo vunenih) u prvo vreme dosta ispadaju slobodna vlakna i zato ih treba češće usisavati, a nadalje barem jednom nedeljno.

Tepisi se svakodnevno prljaju i prašnjave od aktivne upotrebe, posebno oni u hodniku, na stepeništu, u kuhinji i dnevnoj sobi, pa se prosto čini da im brzo dođe vreme za pranje. Ubedljivo najveća greška je potapati ih u vodu i prati vodenim mlazom, zato što se tako nepovratno deformišu. Savetuje se da temeljno, sezonsko pranje tepiha prepustite profesionalcima koji koriste paročistače (nikako vodeni mlaz kao što to rade u servisima za pranje automobila), a da vi sami u međuvremenu tepihe priručno čistite i sanirate novonastale fleke.

RUČNO PRANJE TEPIHA u kućnoj varijanti svakako nije zabranjeno i za te potrebe slobodno možete koristiti deterdžent za tepihe rastvoren u vodi, ali tako što ćete sunđerom umočenim u skoro suvu penu blago trljati površinu tepiha u smeru prostiranja šara, vodeći računa da ne bude prenatopljen i da voda ne prodre sa druge strane.
Nakon toga tepih treba što pre osušiti i usisati. Ovakav tretman biće dovoljan da se brzo i jednostavno vrati živost boja, a donekle i prvobitni izgled.