Savet za održavanje linoleuma

Dobar broj naših čitalaca tražio nam je savet za održavanje linoleuma, koji možemo svrstati u pet trenutno najtraženijih obloga za opremanje i renoviranje doma. Svi oni koji su se odlučili da svoj lični prostor oplemene baš ovom vrstom poda, najpre treba da znaju sledeće: linoleum je prirodna obloga koja, ukoliko joj se kompromituje zaštitna glazura, ima tendenciju da zadržava vlagu, te u sklopu svakodnevnog održavanja ne treba koristiti alate sa grubom površinom poput kuhinjske žice. I mada u velikoj meri odoleva razređivačima i kiselinama to se ne može reći i za baze, pa će biti najbolje da ne eksperimentišete sa sredstvima u čiji sastav niste sigurni, već da se držite onih propisanih.

ZA LINOLEUM se koriste ista sredstva kao i za laminat, u koja spada ono za osnovno čišćenje, emulzija za sjaj i zaštitna glazura.
Sredstvo za osnovno čišćenje adekvatno je za čestu upotrebu i izlazi na kraj sa jako zaprljanom površinom, a pomoću njega uspešno se skidaju i slojevi stare glazure. Kada dođe vreme za obnovu zaštite prvo ide osnovni tretman, zatim aplikacija emulzije za sjaj i na kraju zaštitna glazura u dva nanosa. Pritom samo vodite računa da se nakon svake „operacije“ linoleumu ostavi dovoljno vremena da se skroz osuši, naročito ako je u pločama pa ima spojeve. Za letimično, priručno čišćenje u periodu između dva temeljna, poslužiće blago sredstvo za održavanje rastvoreno u vodi, kojim se pod briše dobro oceđenom krpom. Jedini tip linoleuma koji se ne mora glazirati je marmoleum, jer se kod njega dvoslojna površinska UV zaštita nanosi u toku proizvodnje.

Koju god podnu oblogu/obloge imali u domu, sva je prilika da su manjim ili većim delom prekrivene tepisima. I bez obzira da li ste pristalica klasičnih velikih tepiha ili minimalističkih prostirki, valjalo bi da budete upućeni barem u osnove njihovog održavanja.